

Seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat moninaisia, ihmisen hyvinvoinnille merkittäviä koko ihmisen elämän ajan. Ne vaikuttavat elämisen laatuun, ihmissuhteisiin, onnen tunteen kokemiseen ja terveyteen.
Seksuaalisuuteen kuuluu monenlaisia asoita, kuten seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja -rooli sekä suvun jatkaminen. Seksuaalisuutta koetaan ja ilmaistaan monin tavoin asenteissa, uskomuksissa, arvoissa ja suhteessa itseen ja toiseen. WHO:n määritelmän mukaan seksuaalisuuteen ja sen ilmaisuun vaikuttavat monet, kuten psykologiset, biologiset, kulttuuriset, sosiaaliset, historialliset, uskonnolliset ja taloudelliset tekijät.
Seksuaaliterapian tavoite on seksuaalisen hyvinvoinnin parantuminen ja ihmisen kokonaisvaltainen eheytyminen ja voimaantuminen. Seksuaaliterapiassa pyritään asiakkaan voimavarojen palauttamiseen ja vahvuuksien tukemiseen. Asiakkaan itsemääräämisoikeus ja omatahtisuus ovat keskeisiä työskentelyn periaatteita.
Seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa voi helposti ajautua vaikeuksiin ja pulmiin. Näiden kysymysten selvittelemiseen voin tarjota tukeni koulutettuna, auktorisoituna erityistason seksuaaliterapeuttina (NACS).
Seksuaaliterapiassa käyntejä on yleensä parin viikon välein, alussa viikoittainkin. Terapian pituus voi olla muutamasta käynnistä pariin vuoteen, yhdessä laaditun palvelusopimuksen mukaisesti.
Seksuaaliterapiassa voidaan käyttää erilaisia teoreettisia malleja ja lähestymistapoja, riippuen asiakkaan toiveista ja tilanteesta. Asiakastyön metodina käytän mm. seksuaali-, psyko- ja lyhytterapeuttisia, ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä menetelmiä, dialogisia käytäntöjä, PLISSIT- mallia ja erilaisia harjoituksia.
Seksuaaliterapia ei kuulu toistaiseksi Kela-korvauksen piiriin. Seksuaaliongelmia voidaan työstää osana kuntoutuspsykoterapiaa, jota voivat hakea kohderyhmään kuuluvat 16-67 vuotiaat. Kelan kuntoutuspsykoterapiasta lisätietoa Kelan sivuilla.
Palvelusuunnitelma
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (22.9.2000/812;7 §) velvoittaa julkista ja yksityistä sosiaalipalvelun tuottajaa laatimaan palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muun vastaavan suunnitelman asiakkaalle. Suunnitelmaa ei tarvitse tehdä, jos kyseessä on tilapäinen neuvonta ja ohjaus tai jollei suunnitelman laatiminen muutoin ole ilmeisen tarpeellista. Suunnitelma laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Näytä lisätietoa: Palvelusuunnitelma >>
Seksuaalineuvonnan ja -terapian jäsentämisen PLISSIT -malli
Seksuaalineuvonnan ja -terapian tasojen hahmottamiseen Annon loi jo vuonna 1976 käsitteellisen PLISSIT -mallin. Sen kirjaimet ovat lyhenteitä seksuaalineuvonnan ja -terapian neljästä tasosta seksuaalisuuden ja seksuaaliongelmien kohtaamisessa.
- Permission, luvan antaminen
- Limited Information, rajattu tieto
- Specific Suggestion, erityisohjeet
- Intensive Therapy, intensiivinen terapia
Luvan antaminen on myönteistä ja sallivaa suhtautumista seksuaalisuuteen sen erilaisissa ilmenemismuodoissa. Tällä tasolla kuullaan asiakkaan huolenaiheita hänen seksuaalisuuteen liittyvistä ajatuksistaan, fantasioistaan, unelmistaan, tunteistaan ja käyttäytymisestään. Asiakas hyväksytään seksuaalisena olentona ja häntä tuetaan ilmaisemaan seksuaalisuuttaan positiivisella ja vastuullisella tavalla.
Limited information -tasolla asiakkaalle annetaan rajattua tietoa asioista, joista häneltä näyttää sitä puuttuvan. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi sukupuolielinten kokoon, ulkonäköön tai toimintaan, itsetyydytykseen tai erilaisiin tapoihin kokea seksuaalista mielihyvää.
Spesific Suggestion -taso tarkoittaa taitotasoa, jossa voidaan antaa erilaisia käytännön neuvoja tai ohjeita tai tehdä joitakin lyhytterapeuttisia interventioita.
Intensive Therapy -taso tarkoittaa seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien hoitoa erilaisilla terapiamenetelmillä tai menetelmien yhdistelmillä.
PLISSIT-mallin avulla työntekijä voi arvioida asiakkaan tai potilaan tarvitsemaa seksuaalineuvonnan tai -terapian tasoa sekä käytettäviä neuvonta- tai hoitomenetelmiä. Lisäksi malli toimii työvälineenä arvioitaessa oman pätevyyden riittävyyttä. Useat hoitotieteen asiantuntijat (mm. Stoklosa & Bullard 1980) ovat käyttäneet mallia seksuaalikysymysten neuvontatason määrittämiseen.
Annonin (1976) mukaan suurinta osaa ihmisistä, joilla on seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia, voidaan auttaa antamalla lupaa, tietoa ja joitakin ohjeita tai harjoituksia. PLISSIT-mallia on kuvattu metamalliksi, joka mahdollistaa lukuisten terapeuttisten lähestymistapojen käytön. Mallina se tarjoaa positiivisen, mahdollisuuksia luovan näkökulman seksuaalisuuden kohtaamiseen paremmin kuin perinteiset sairausorientoituneet mallit. (Irwin 1997)
Perusterveydenhuollossa henkilökunnan tulee pystyä toimimaan ainakin kahdella ensimmäisellä PLISSIT-mallin tasolla (Salmimies 1980; Stoklosa & Bullard 1980; Nurmi 2000).
Näytä lisätietoa: PLISSIT >>
Seksuaaliterapiassa käsiteltäviä asioita
- seksuaalisuuden ilmentämisen ja kokemisen ongelmat
- häpeän, riittämättömyyden, syyllisyyden ym. tunteet
- oman kehon hyväksymisen vaikeudet
- seksuaalisuuteen liittyvät pelot
- läheisyyteen liittyvät ahdistukset
- kontaktinluontiongelmat, vaikeudet solmia ja ylläpitää kestäviä seksuaalisia ja aistillisia suhteita
- parisuhteen ongelmat parisuhteen ja perhe-elämän eri vaiheissa
- rinnakkaissuhteet, parisuhteen ulkopuoliset suhteet
- seksuaalisten halujen epäsuhta parisuhteessa
- suorituspaineet
- seksuaalisen nautinnontunteen puuttuminen
- seksuaalisten toimintojen häiriöt (esim. kiihottumis-, erektio- ja laukeamis/orgasmivaikeudet, yhdyntäkivut)
- seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kysymykset, omaan seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiin liittyvä hämmennys
- sukupuolen ilmentämisen ja kokemisen ongelmat
- sukupuolikokemus ja sukupuolen moninaisuus
- seksuaalisiin mieltymyksiin liittyvät kysymykset
- seksuaaliset kohdehäiriöt ja pakonomainen käyttäytyminen
- kriminalisoitu seksuaalikäyttäytyminen
- sairauksien vaikutus seksuaalisuuteen
- seksuaalisuuden tukeminen eri elämän- ja ikävaiheissa
- traumatisoituminen, joka liittyy seksuaalisesti uhkaaviin tilanteisiin, väkivaltaan ja kaltoinkohteluun
Näytä lisätietoa: Seksuaaliterapiassa käsiteltäviä asioita >>
Seksuaaliterveyspalvelut, yleistä infoa
Seksuaaliterveyspalvelujen yksilötason tavoitteena on:
- varhainen ongelmien tunnistaminen, hoito ja kuntoutus sekä tarvittaessa intensiiviseen yksilöterapiaan ohjaaminen.
- asiakkaan resurssien kehittäminen, johon sisältyvät riittävät tiedot, taidot ja vastuullinen käyttäytyminen.
- asiakkaan positiivisten puolien vahvistaminen, mm. itsearvostus- ja kunnioitus, toisten kunnioittaminen, seksuaalinen nautinto, johon ei liity pakottamista, tyydytystä tuottava parisuhde, ilo toivotusta vanhemmuudesta, ikääntymiseen liittyvien muutosten tiedostaminen
- seksuaaliterveyden kielteisten puolien välttäminen, mm. ei-toivottu raskaus, sukupuolitaudit, HIV/AIDS, seksuaalinen pakottaminen
Katso linkki: Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020 >>
Näytä lisätietoa: Seksuaaliterveyspalvelut, yleistä infoa >>
Linkki: Seksuaalioikeuksien julistus (PDF) >>
Linkki: Seksuaaliterapian eettiset ohjeet >>
Linkki: Vuola, Tapani: Mitä seksuaaliterapia on? >>
Linkki: Edistä, ehkäise, vaikuta - Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020 >>